De kinder­voet

Baby- en kindervoeten zijn kwetsbaar

Zij vor­men let­ter­lijk de basis voor de toekomst van jouw kind­je. In de meeste gevallen gaat alles goed en zullen de wankele eerste stap­jes van een baby wor­den gevol­gd door die van een druk drente­lende peuter en kleuter. Een­maal op de basiss­chool ontwikke­len de kleuters zich door­gaans tot leer­lin­gen die ‘ste­vig’ op hun benen staan. Maar soms gaat er iets mis. En dan is het zaak tijdig een spe­cial­ist in te schake­len. De podother­a­peut is dé voet­spe­cial­ist bij uit­stek.

Ontwikkeling van de voeten

Als je kind­je een­maal is geboren, is het zaak ook de ontwik­kel­ing van de voeten en de been­t­jes goed in de gat­en te houden. De meeste oud­ers weten niet hoe de kleine onder­da­nen van hun kind­je zich horen te ontwikke­len.

Bij de geboorte van je kind zijn niet alle bot­struc­turen in de voet volledig ontwikkeld, die bestaan voor een groot deel nog uit kraak­been. Daarom zijn babyvoet­jes ook zo zacht en buigza­am. De voet­jes hebben vaak een plat­te vorm. Dat komt door­dat er onder de hele voet nog een dik vetkussen zit. Dat vetkussen verd­wi­jnt in de loop van de eerste lev­en­s­jaren en pas dan wordt langza­am de voet­boog zicht­baar.

Baby’s trap­pe­len en spe­len graag met hun voeten. Ter­wi­jl ze dat doen, ontwikke­len de spieren zich en wor­den de voeten en been­t­jes voor­bereid op het lopen en op het dra­gen van gewicht. Zo rond het eerste lev­en­s­jaar probeert een kind te staan en te lopen. Als jouw kind­je heel vroeg is, komen die eerste stap­jes zo rond de tien maan­den. Bij andere kind­jes kan het duren tot hij of zij ander­half jaar oud is. Die peri­ode is onder meer afhanke­lijk van de ontwik­kel­ing van de voet. Zodra de voet in staat is om het eigen lichaams­gewicht te dra­gen, gaat een kind uit zichzelf staan en lopen.

Wan­neer een kind de voeten belast, wordt een gelei­delijke veran­der­ing in de stand van de voeten en de benen zicht­baar. Kinderen die net gaan staan, doen dit gewoon­lijk met platvoeten en O‑benen, op die manier hebben ze meer con­t­role over dat onzekere voort­be­we­gen.

Als ze ongeveer twee tot drie jaar oud zijn, hebben peuters nog steeds platvoet­jes maar veran­dert de stand van het been naar een X‑stand. Rond diezelfde tijd verd­wi­jnt ook het zoge­naamde “babyvet”. De benen bli­jven een paar jaar in die X‑stand staan. Pas tussen het vijfde en het zevende lev­en­s­jaar, als de bot­ten in de voet vol­doende zijn uit­ge­hard, komen de voeten en de benen in een goede, rechte posi­tie.

Hoe kun je als ouder bijdragen aan een goede ontwikkeling van de voet?

Juist omdat babyvoeten zo buigza­am en dus ver­vorm­baar zijn, hebben ze veel beweg­ingsvri­jheid nodig. Wan­neer de eerste stap­jes bin­nen­shuis plaatsvin­den, is het niet nodig om een kind schoe­nen te lat­en dra­gen. Juist lopen op blote voeten of op sok­jes helpt de voeten en de spieren nor­maal te groeien en kracht te ontwikke­len. Let wel goed op dat sok­jes niet te klein of te krap zijn, want dat kan nadelig zijn voor de ontwik­kel­ing.
Als er buiten­shuis gestapt gaat wor­den, kun je het best kiezen voor flex­i­bele schoen­t­jes die gemaakt zijn van natu­urlijke mate­ri­alen. Wan­neer je kind twee tot drie weken goed zelf­s­tandig kan lopen, kun­nen de eerste echte schoe­nen wor­den aangeschaft.

Wanneer ga je naar de huisarts?

Tot een jaar of zes zijn de voeten en de benen nog volop in ontwik­kel­ing. Een platvoet, O‑benen, X‑benen, het komt over het alge­meen alle­maal weer goed. In een aan­tal gevallen doe je er echter goed aan wel naar de huis­arts te gaan.

Bijvoor­beeld als je kind

  • regel­matig stru­ikelt of valt over zijn eigen voet­jes
  • klaagt over ver­moei­d­heid en/of niet lang kan lopen
  • niet graag loopt
  • pijn­klacht­en heeft met lopen en/of sporten
  • pijn­klacht­en aan enkels, knieën, benen of heupen
  • ook na het zes­de lev­en­s­jaar nog platvoeten of X‑benen heeft (hoewel cor­rec­tie zelfs dan niet alti­jd nodig is)!

In over­leg met je huis­arts kun je een doorver­wi­jzen naar een podother­a­peut vra­gen. (Bron: Ned­er­landse Verenig­ing van Podother­a­peuten).

kindervoet
eerste-stapjes
kindervoet-huisarts