Schoenadvies

Koopadviezen voor schoenen

Koop schoenen altijd in de namiddag

Uw voeten kunnen in de loop van de dag dikker kunnen worden. Pas altijd beide schoenen in de winkel. Het is normaal dat de éne voet langer kan zijn dan de andere. Koop schoenen altijd op de langste voet.

Loop een tijdje op de schoenen in de winkel rond. Neem de tijd voor het kopen van uw schoenen. Bij twijfel niet kopen! Bij lopen wordt de voet zelfs weer iets langer dan bij staan. De schoen loopt niet uit. Met andere woorden een schoen wordt niet groter. Wel wordt het bovenleer tijdens het gebruik soepeler, waardoor het zich aanpast aan het model van uw voeten.

 

Zorg voor een juiste lengte- en breedte-maat.

Maat 40 van het éne merk is beslist geen maat 40 van een ander merk. Dus, let niet alleen op de schoenmaat maar vooral op de pasvorm. Zorg voor een stevig contrefort, dat wil zeggen een goede stevige hielomsluiting. Het contrefort moet niet met de duim in te duwen zijn.

 

De tenen moeten in een schoen vrij kunnen bewegen.

Let op voldoende ruimte bij de tenen in de breedte maar ook in de hoogte. Tenen en nagels komen snel in de knel, waardoor er klachten kunnen ontstaan. De hakhoogte moet mag maximaal 3 cm hoog zijn. Hoe breder de hak van de schoen, hoe stabieler u op de schoen staat. De zool van een schoen moet zo soepel zijn zodat een goede afwikkeling mogelijk is. De zool moet kunnen buigen bij de voorvoet.

Zorg voor een goede sluiting op de wreef die niet knelt of irriteert, liefst een vetersluiting. Let op dat er geen stiksels of naden en versieringen, óp en ín de schoen, lopen over pijnlijke plekken op uw voet. (Stiksels, naden en versieringen geven niet mee en worden dus ook niet soepeler. Voel ook altijd met de hand ín de schoen, om te voelen of de schoenen daar voldoende glad zijn afgewerkt, en geen stiksels op eventuele drukplekken hebben). Koop bij voorkeur een lederen schoen. Leer zorgt voor een goede ventilatie.

Wanneer u moeilijk bij de schoenen kunt, of een verstoorde handfunctie heeft (bijvoorbeeld bij reuma) zijn er elastische veters welke u op de juiste lengte en spanning kunt afstellen zodat u daarna een soort instapschoen heeft.

Let op of u bij het gebruik van podotherapeutische zolen, verdikkingen of inlays uit uw schoenen kunt halen, zodat de zolen vlak in uw schoenen liggen. Ook scheelt dit aan ruimte wanneer u er de podotherapeutische zool inlegt. Er zijn ook sandalen die geschikt zijn voor het dragen van podotherapeutische zolen. De bestaande inlay kan eruit.

schoenadvies