Reumatische voet

80 tot wel 96% van alle reumapatiënten heeft voetklachten.

Tijdige inschakeling van een podotherapeut bij reumaklachten kan in veel gevallen immobiliteit voorkomen en pijnklachten reduceren. Onderzoek toont aan dat 80 tot wel 96% van alle reumapatiënten voetklachten heeft. Volledige genezing van uw voetklachten is niet mogelijk. Een aanzienlijke vermindering van de klachten echter wel, ook als u al (ernstige) klachten heeft.

Reumatische aandoening

Als bij u een reumatische aandoening is geconstateerd, kunt u preventief uw voeten door een podotherapeut laten onderzoeken. Een podotherapeut behandelt klachten die voortkomen uit het afwijkend functioneren van de benen en/of voeten. Hij/zij kan door middel van instructie en behandeling ernstige klachten in een later stadium van de ziekte voorkomen.

Een podotherapeut zal allereerst uw voet-, en kniestand onderzoeken en de bewegingsmogelijkheden van de gewrichten en het looppatroon beoordelen. Na analyse van deze gegevens kijkt hij/zij of en welke verbetering mogelijk is. Dit kan zijn door bijvoorbeeld een zooltherapie, een teenstukje of oefeningen.

Naast de verbeteringen op het gebied van looppatroon en/of drukverdeling is het ook mogelijk comfort te geven. Verder is een goede voorlichting belangrijk. Welke schoenen zijn geschikt voor welke voeten en voor welke situatie?

Wanneer duidelijk is wat uw wensen zijn, kan gekeken worden naar de mogelijkheden om hieraan te voldoen en wordt, in overleg met u, een behandeltraject opgesteld.

reumavoet

Pijnvermindering kan worden bereikt door een betere drukverdeling of door gebruik van zachte materialen.

Als gevolg van de reuma kunnen nagels en huid veranderen waardoor het verzorgen lastig is en er een risico op het ontstaan van wondjes bestaat. Verwijder daarom niet zelf uw eelt, likdoorns en/of nagels. Gebruik als u likdoorns heeft geen likdoornpleister. Deze pleisters bevatten een hoge concentratie verwekingmiddel en tasten ook uw gezonde huid aan. Verstandiger is het uw eelt, nagels en likdoorns door een medisch pedicure of een pedicure met reuma aantekening te laten verzorgen en wondjes direct te laten behandelen door uw arts of podotherapeut.

Heeft u voetklachten?

Blijf er dan niet mee doorlopen. Kaart het aan bij uw huisarts of reumatoloog zodat hij/zij u kan verwijzen naar een podotherapeut voor een onderzoek en advies over eventuele podotherapeutische hulpmiddelen.