Voetwrat­ten

Wat is een voetwrat?

Een voetwrat is een kleine, ruwe, bloemkoolachtige groei op de huid van de voet­zo­ol of teen, veroorza­akt door het humaan papil­lo­mavirus (HPV). Het wordt ook wel plan­taire wrat genoemd van­wege de locatie op de voet­zo­ol. Voetwrat­ten zijn over het alge­meen niet gevaar­lijk, maar kun­nen wel pijn­lijk zijn, vooral wan­neer ze zich op drukpun­ten van de voet bevin­den. Ze wor­den vaak ver­ward met een lik­doorn of eelt­pit.

Voetwrat­ten verd­wi­j­nen soms vanzelf, maar dit kan maan­den tot jaren duren.

Virus bronnen

Voetwrat­ten wor­den meestal ver­spreid door direct con­tact met een besmet per­soon of opper­vlak, zoals open­bare douch­es of zwem­baden of kleed­kamers. Mensen met een verzwakt immuun­sys­teem hebben meer kans op het ontwikke­len van voetwrat­ten.

Het is ver­standig om een podother­a­peut te raad­ple­gen wan­neer er een ver­dachte groei op de huid van de voet wordt ges­ig­naleerd zodat een cor­recte diag­nose kan wor­den gesteld.

Wat kun je doen?

  • Ver­mi­jd het lopen op blote voeten op vochtige, warme vlo­eren zoals gedeelde kleed­kamers.
  • Ver­wis­sel dagelijks je schoe­nen en sokken.
  • Houd je voeten schoon en droog.
  • Ver­mi­jd direct con­tact met wrat­ten — van andere mensen of andere delen van het lichaam.
  • Negeer groei op of veran­derin­gen in je huid niet!
  • Bij hin­der bij belas­ten kunt u een zool lat­en aan­meten, welke de wrat drukvrij legt.

 Behandelmogelijkheden:

  • Sal­i­cylzu­ur:

Dit is een veel­ge­bruikt mid­del om voetwrat­ten te behan­de­len. Het is verkri­jg­baar in de vorm van een crème, gel, pleis­ter of vloeistof en werkt door de boven­ste laag van de wrat af te breken. Het kan enkele weken duren voor­dat de wrat volledig is verd­we­nen.

  • Cryother­a­pie:

Dit is een behan­del­ing waar­bij de wrat wordt bevroren met vloeibare stik­stof. Het bevriezen verni­etigt de cellen van de wrat en het omliggende weef­sel, waar­door de wrat uitein­delijk afvalt. Deze behan­del­ing kan pijn­lijk zijn en kan meerdere sessies vereisen.

  • Elek­trochirurgie:

Dit is een pro­ce­dure waar­bij de wrat wordt ver­wi­jderd met behulp van elek­trische stroom. Dit kan wor­den uit­gevo­erd onder lokale ver­dov­ing en vereist meestal slechts één behan­del­ing.

  • Laser­be­han­del­ing:

Een andere optie is een laser­be­han­del­ing, waar­bij de wrat wordt ver­dampt met behulp van een laser. Deze behan­del­ing kan ook pijn­lijk zijn en er is mogelijk meer dan één sessie nodig.

 

Zelf behan­del­ing met boven­staande med­icatie moet wor­den ver­me­den door mensen met dia­betes en mensen met cardiovasculaire‑, of cir­cu­latiestoor­nissen.

Gebruik ze nooit in aan­wezigheid van een actieve infec­tie!

Neem voor een professioneel advies contact op met uw podotherapeut.