Zwangerschap

Vergeet je voeten niet!

Zwangere vrouwen lopen vaak veel te lang door met pijnlijke voeten, enkels en knieën. Zij accepteren dit als één van de vele kwaaltjes die hen tijdens de zwangerschap nu eenmaal overkomen. Een podotherapeut, dé voetspecialist bij uitstek, kan veel doen om die pijnklachten te verhelpen.

Je komt wat kilo’s aan en die voeten en knieën moeten al dat extra gewicht dragen. Het lijkt dan logisch dat je voeten en je gewrichten daartegen protesteren. Maar dat is het niet.’ ‘Niet één voet is perfect en vrijwel iedereen heeft, ook al ben je je daarvan niet bewust, afwijkingen aan de voeten tijdens het staan of het lopen.

Dat kan jaren goed gaan zonder dat je er last van hebt. Maar tijdens de zwangerschap verandert je lichaam. Je komt aan, soms zelfs flink, en onder invloed van hormonen verslappen de banden en spieren in je voeten. Hierdoor worden bestaande afwijkingen tijdens staan en lopen langzaam aan erger totdat er “een druppel is die de emmer doet overlopen”. Op dat moment raken je voeten overbelast.

Een spier, spieraanhechting of het band wordt teveel opgerekt en raakt overbelast. In de meeste gevallen gebeurt dit aan de binnenzijde van de voet of onder de voet ter hoogte van de voetholte of hiel. Ook kan sprake zijn van een zenuwbeknelling in je voet of je enkel doordat de ruimtes waarin de zenuwen lopen krapper worden door bijvoorbeeld het vasthouden van vocht of een afwijking tijdens het staan en/of lopen. De pijn ontstaat meestal in het deel van de voet achter de beknelling.’

Veel mensen denken dat het vanzelf weer overgaat na de bevalling en besteden daarom te weinig aandacht aan deze pijnklachten. Het is vaak zo dat de klachten niet weggaan of weer terugkomen als je een tijdje rust hebt gehad. Bovendien is het heel vervelend om al die tijd met pijn in je voeten rond te blijven lopen. En het is ook nog eens helemaal niet nodig!’

Als je pijnklachten hebt aan je voeten, je benen of je knieën, kan een podotherapeut je helpen. Een podotherapeut behandelt alle klachten die komen door het niet goed functioneren van de voeten tijdens staan en/of lopen. Als je langere tijd last hebt, bespreek dit dan met je huisarts.

(Bron: Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten)

zwanger

Je huisarts kan je doorverwijzen naar een podotherapeut.