Kanker, welke invloed heeft het op mijn voeten?

Kanker kan zich overal in het lichaam ontwikkelen, zoals ook in de voeten. Er wordt geen onderscheid gemaakt in sekse of leeftijd. Het kan zich openbaren als huidkanker, maar ook in botten of in het zachte weefsel van de voet komt kanker voor.

Welke rol kan de podotherapeut spelen in de behandeling?

Als de specialist in de voetengezondheidszorg, weet de podotherapeut alles over uw voeten. Een podotherapeut werkt vaak multidisiplinair. Dit betekent dat er veelvuldig contact is met bijvoorbeeld huisartsen, pedicures, orthopedisch schoenmakers en specialisten die bij de behandeling betrokken zijn. Door deze samenwerking kan een persoonlijk behandelplan worden opgesteld dat volledig is afgestemd op de patiënt.

Hebben de voeten extra aandacht nodig wanneer een patiënt wordt behandeld tegen kanker?

Wanneer een patiënt behandelingen ondergaat ten gevolge van de diagnose kanker kan deze geconfronteerd worden met allerlei ongewenste neveneffecten. Elk medicijn of behandeling heeft verschillende bijwerkingen; sommigen zullen verdwijnen na de behandeling, maar anderen kunnen blijvend zijn. De behandeling van kanker kan problemen veroorzaken aan de voeten, zoals het hand voet syndroom.

Wat is het hand voet syndroom?

Het hand voet syndroom is soms een bijwerking van chemotherapie. Het komt voornamelijk voor op de handpalmen en voetzolen en veroorzaakt o.a. jeuk, roodheid van de huid, zwelling en pijn bij de palmen van de handen en/of de zolen van de voeten. Symptomen zoals hieronder weergegeven kunnen tekenen van het hand voet syndroom zijn. Wanneer één van de volgende symptomen wordt waargenomen terwijl een behandeling tegen kanker wordt ondergaan, dient altijd contact met de specialist worden opgenomen. De podotherapeut kan u hierover nader informeren.

Mogelijke symptomen hand voet syndroom:

• hyperkeratose of verdikken de buitenste laag van de huid
• roodheid van de huid
• zwelling, wat kan leiden tot ingegroeide teennagel
• blaren
• tintelingen in de voeten
• eelt vooral op de voetzool steunpunten
• gebarsten huid
• het afschilferen van de huid
• glazige, gevoelige huid

Neem bij vragen gerust contact met ons op.

De podotherapeut. De specialist in de voetengezondheidszorg.