Valpreventie

 

Val­ongevallen vor­men een ern­stig en toen­e­mend prob­leem bij oud­eren. Gemid­deld elke vijf minuten komt een oud­ere op de eerste­hul­pafdel­ing na een val­ongeval. De fysieke, sociale en maatschap­pelijke gevol­gen hier­van zijn groot.

Val­pre­ven­tie ver­wi­jst naar maa­trege­len die wor­den genomen om het risi­co op vallen te ver­min­deren, met name bij oud­eren. Val­par­ti­jen kun­nen lei­den tot ern­stige ver­wondin­gen, vooral bij oud­eren, dus het is belan­grijk om stap­pen te nemen om deze te voorkomen.

Enkele strate­gieën voor val­pre­ven­tie zijn:

  • Bli­jf actief en doe regel­matig aan lichaams­be­weg­ing om de spieren te ver­sterken en de bal­ans te ver­beteren.
  • Zorg voor een goed ver­lichte omgev­ing.
  • Gebruik een ste­vige leun­ing of hand­greep bij het traplopen en zorg dat de trap vrij is van obstakels.
  • Draag goede schoe­nen met een ste­vige grip en ver­mi­jd gladde opper­vlakken.
  • Ver­mi­jd het gebruik van medici­j­nen die duize­ligheid of slaperigheid kun­nen veroorza­k­en, ten­z­ij voorgeschreven door een arts.
  • Maak gebruik van hulp­mid­de­len zoals wan­del­stokken of rol­la­tors om de mobiliteit te ver­beteren en het risi­co op vallen te ver­min­deren.

Het is belan­grijk om regel­matig de gezond­hei­d­stoe­s­tand en med­icatie van oud­eren te con­trol­eren en om hun leefomgev­ing veilig te houden. Door deze maa­trege­len te nemen, kun­nen val­par­ti­jen wor­den voorkomen en de vei­ligheid en gezond­heid van oud­eren wor­den bevorderd.

Hieron­der kunt u meer infor­matie vin­den over val­pre­ven­tie, en vooral waar u zelf op kunt let­ten